Com puc ser més intel•ligent emocionalment?

La intel·ligència emocional és  la capacitat de captar, entendre i regular les nostres pròpies emocions i captar i entendre les emocions de la gent que ens envolta, per tant és un dels factors més importants que podem treballar per tenir més benestar i aconseguir tot allò que ens proposem.

També hem de saber, que ser intel·ligent emocionalment no vol dir tenir la capacitat de manipular als demés, perquè això és possible que ens ajudi a aconseguir el què ens proposem però no es donarà benestar, en definitiva no ens beneficia.

En aquest nou any 2017 des de Panta Rei us proposem 4 punts importants per fer créixer la vostra intel·ligència emocional. El més important que cal saber és que tothom té intel·ligència emocional, és un factor biològic que ha anat evolucionant i creixent amb nosaltres, ja que és increïblement adaptativa i ens ajuda a relacionar-nos i a comunicar-nos amb els demés.

Però, tot i que tothom té intel·ligència emocional no tothom la potencia al màxim de les seves possibilitats, ja que a diferència de l’aspecte físic els factors emocional no és veuen a simple vista i això ens porta a dues creences falses que ens agradaria desmentir. En primer lloc, pensa quecom que no és veu no fa falta treballar-la de la mateixa manera i res més lluny de la realitat, ja que quan més treballes la intel·ligència emocional millor et sents i més ganes tens de cuidar-te. En segon lloc, que com que és un factor biològic, és a dir que ens ve de base, cadascú té la que té i no la pot millorar, FALS!! La intel·ligència emocional com totes les altres intel·ligències és pot exercitar per millorar-la i fer-la créixer, la veritat és que aquest gran descobriment que s’ha fet en el camp de la psicologia l’hem d’agrair a Howard Gardner.

 

Perfecte, tenint clar aquests dos aspectes comencem els 4 exercicis:

 

Exercitem més la nostra Empatia.

En general, com que el nostre cervell està centrat en garantir la nostra supervivència té més tendència a fixar-se en com ens sentim i no tant en com es senten els demés. Així que us proposo, que comenceu a exercitar la vostra empatia en situacions que no us afectin tan emocionalment, fixant-vos amb les emocions dels altres, i si teniu prou confiança demanant informació per entendre-les millor. En aquests casos la comunicació emocional és molt important, i penseu que a tothom ens agrada sentir-nos compresos. Per altra banda, hi ha persones que poden pensar que ja són massa empàtiques i que això a vegades els comporta fins i tot problemes, no confoneu empatia amb hipersensibilitat. Les persones que són hipersensibles ho passen malament perquè fan seves les emocions dels altres però l’empatia no consisteix en fer teves les emocions dels altres sinó en entendre-les.

 

Millorem la nostra Assertivitat.

L’Assertivitat és la capacitat de defensar els teus propis punts de vista respectant els dels demés i prioritzar de forma equilibrada les teves coses en front de les dels demés. Primer de tot, per poder treballar aquest aspecte hem de ser conscients de si som passius (no defensem el nostre punt de vista), assertius o agressius (defensem sempre el nostre punt de vista i no escoltem el dels demés) amb la comunicació amb els altres, ja que si ets passiu et proposem l’exercici de dir que NO algunes vegades més de les que ho vas fer l’any passat, pensa que el teu criteri és molt bo i tu ja saps quan cal dir que NO només cal que et creguis que estàs sent just. En canvi, si ets agressiu et proposem que encara que creguis tenir raó (que no ho neguem) facis l’exercici de buscar un encaix entre el què tu vols i el que volen els altres, estem segurs que et sentiràs millor.

 

Escoltem-nos millor.

Qui més qui menys és conscient de com es sent en un moment determinat però aquí la pregunta és si saps com et sents, saps perquè et sents així i acceptes sentir-te així. Pot ser, les dues últimes parts són las més complicades. Primer de tot, hem d’augmentar el nostre vocabulari emocional, així que us proposo que busqueu el major nombre d’emocions per poder definir millor com us sentiu, ah! I està prohibit dir bé o malament, hem d’augmentar la riquesa emocional. Un cop tenim clar quina emoció ens embarga hem de fer l’exercici de perquè ens hem sentit així, penseu que les emocions sorgeixen per alguna cosa, per lo tant sempre hi ha un motiu que les fa sortir. I per últim i la part més important no us jutgeu, tots sentim ràbia, pena, desesperació, por, excitació, angoixa...l’emoció no és penalitza, és més ha de fluir, lo important és el què feu amb ella després.

 

Calibrem la nostra Gestió Emocional.

Com que aquest apartat seria el més extens i el què més hem de treballar us proposem una actuació per queda emoció que us ajudarà a entendre com funcionen les emocions i tindreu una petita eina per poder-les començar a regular.

RÀBIA-IRA: Primer de tot, hem d’entendre que la Ira és una emoció d’atac, per lo tant quan ens embarga ens omple d’energia, una energia que ha de sortir d’alguna manera o altra i que si no la regulem bé ho farà d’una forma inadequada. Per tant, quan estem enfadats hem de buscar exercicis que ens facin descarregar la Ira que hem acumulat.

POR-ANSIETAT: Aquí hem de tenir en compte dues coses, primer que tenir Por ens allunya dels perills per lo tant no l’hem de combatre, només quan la Por es transforma en Ansietat, el que vol dir que ens impedeix fer la nostra vida amb normalitat o ens impedeix gaudir d’una situació bona per nosaltres, és quan hem de regular la Por afrontant-la amb passos petits fins arribar a l’objectiu final.

TRISTESA: Aquesta emoció ens serveix per trobar recolzament, així que la manera de regular-la és envoltant-nos de les persones que ens estimen i activant-nos (encara que ens costi) a fer coses positives i que ens generin benestar.

 

Esperem que des de Panta Rei us haguem ajudat a créixer en la vostra intel·ligència emocional i a millorar el vostre benestar.

PANTA REI

  Plaça Barcelona, 13,
Sant Cugat del Vallès, 08172, (Barcelona)

  680 736 793

  639 227 613